• de-behandeling

De behandeling

Na de intakeprocedure maken we een plan voor de behandeling. Psychotherapie is een vorm van behandeling waarbij (individuele) gesprekken plaatsvinden. Zo nodig kan incidenteel een naastbetrokkene of collega uitgenodigd worden voor een gezamenlijk gesprek. De belangrijke thema’s en richting van de behandeling worden in de beginfase vastgesteld in een behandelplan. De behandeling wordt op maat aangeboden en de benadering wordt aangepast aan de mogelijkheden van de patiënt. De duur van de behandeling hangt af van de problematiek en aan de hand van tussentijdse evaluaties kunnen we beslissen wanneer we het traject afronden of eventueel verlengen. Ik werk vanuit een psychodynamisch referentiekader. Dat wil zeggen dat ik de problemen beschouw als het gevolg van een dynamiek tussen verschillende gevoelens en motieven binnen de patiënt en ook interacties met zijn/haar omgeving. De duur en de frequentie hangen af van de problematiek en persoonlijke situatie. Aan de hand van deze gesprekken vergroten patiënten hun inzicht in zichzelf en hun binnenwereld en hiermee kunnen ze zich vrijer voelen om gezonde keuzes te maken. Dit leidt vaak tot een vermindering van klachten, meer zelfacceptatie en verbetering in relaties.

Groepstherapie voor jongvolwassenen

Soms kan een psychotherapie in groepsverband een toegevoegde waarde bieden ten opzichte van een individuele behandeling. Voor patiënten tussen de 18 en 26 jaar oud bied ik samen met collega psychotherapeut Danny Brouwer een psychodynamische groepstherapie. In deze vorm van behandeling komen 8 á 9 patiënten en twee therapeuten één keer per week bij elkaar voor een groepsgesprek van 1,5 uur. Tijdens deze gesprekken worden thema’s besproken waar de verschillende groepsleden mee worstelen. Omdat ze allemaal in dezelfde levensfase verkeren, vinden patiënten vaak raakvlakken in de onderwerpen. Ook de verschillen onderling helpen om nieuwe perspectieven in te zien. Naast de inhoud van de gesprekken leren groepstherapie patiënten over zichzelf door aan der lijve te ervaren en feedback te krijgen over wat er gebeurt tussen hen en anderen. De taak van de therapeuten is het gesprek te begeleiden en de kaders te scheppen voor een veilige therapieomgeving. Dat we werken vanuit een psychodynamisch kader wil zeggen dat het gesprek geen vaste structuur heeft, maar dat de vragen die gesteld worden het doel hebben om de reflectie van de groepsleden en over elkaar te vergroten. Als tijdens de intakefase blijkt dat deze vorm van behandeling geïndiceerd is, wordt dat bij het adviesgesprek besproken en de patiënt krijgt dan aanvullende informatie over deze vorm van therapie.

En español

Es posible realizar el tratamiento en español. Para más información por favor comunicarse por e-mail.

Nieuws

  • Coronavirus

    I.v.m. de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus volg ik op mijn prakt...

    Lees meer
Meer nieuws
  • Tarieven

    Tarieven

    De kosten van een behandeling in de geestelijke gezondheidszorg worden vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)...

    Lees meer
  • Contact

    Contact

    Hier kan je alle praktische informatie, onder andere contactgegevens, locatie, openingstijden en ons contactformulier...

    Lees meer

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.